Begrænsninger og krænkelser af muslimers religionsfrihed

På verdensplan er islam den næstmest udbredte religion, og det er også den trosretning, der bliver krænket i næstflest lande. Det fremgår af en analyse fra den amerikanske tænketank Pew Research Center.

I 2007 blev muslimers religionsfrihed begrænset i 96 lande. Siden har kurven svinget lidt, men generelt har den været jævnt stigende til 140 lande i 2017. I 2016 toppede kurven med krænkelser i 142 af de 198 lande og selvstyreområder, der indgår i analysen fra Pew Research Center.

Begrænsninger og krænkelser af muslimers religionsfrihed i Danmark

Muslimers religionsfrihed bliver krænket på flere måder i Danmark. Dels ved chikane, trusler og andre overgreb mod enkeltpersoner. Dels ved ildspåsættelse, hærværk og lignende mod moskeer, gravpladser mv. Dels ved forhånende og nedværdigende udtalelser om muslimer som gruppe.

Religiøst motiverede hadforbrydelser mod muslimer

I august 2015 forsøgte en mand at sætte ild til Det Islamiske Trossamfunds lokaler i København. I 2017 var næsten halvdelen af de religiøst motiverede hadforbrydelser i Danmark rettet mod muslimer. (Foto: Bent Dahl Jensen)

Godt 30 % af de registrerede hadforbrydelser i Danmark er religiøst motiverede. Det viser de seneste tre årsstatistikker fra Rigspolitiet over hadforbrydelser. I alle tre år er muslimer den religiøse gruppe, der har været udsat for flest hadforbrydelser.

I 2015 var muslimer ofre for 41 religiøst motiverede hadforbrydelser. Antallet steg til 56 i 2016 og til 67 i 2017.

I en sag fra 2017 oplyste en kvinde til politiet, at hun og hendes familie gennem længere tid var blevet generet af deres nabo. Naboen havde nu truet kvinden (der er bange for hunde) med sin hund og sagt: “Du skal dø. Jeg kan ikke lide muslimer. Du skal i fængsel.”

Læs mere om hadforbrydelser i Danmark.

Hærværk mod gravplads og forsøg på at sætte ild til moské

I juni 2015 blev den muslimske gravplads i Brøndby udsat for hærværk, hvor nogle af gravstenene blev ødelagt.

I august 2015 forsøgte en mand at sætte ild til Det Islamiske Trossamfunds lokaler i København. Branden blev hurtigt opdaget, og derfor skete der kun begrænset skade på bygningen, og ingen mennesker kom skade.

Begrænsninger og krænkelser af muslimers religionsfrihed i andre lande

Muslimers religionsfrihed bliver krænket i syv ud af ti lande og selvstyreområder. Nedenfor nævnes nogle få eksempler.

Afghanistan

I Afghanistan er over 99 % af befolkningen muslimer. Langt hovedparten er sunnimuslimer, og omkring 10-15 % er shiamuslimer. Der har i de seneste år været flere angreb på shiamuslimske moskeer, hvor adskillige mennesker er blevet dræbt.

• Læs mere om begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden i Afghanistan.

Indien

I Indien er der en voksende hinduistisk nationalisme, som har inspireret militante grupper til at øver vold mod muslimer og andre religiøse mindretal.

I slutningen af juni 2017 blev en muslimsk mand, Alimuddin Ansari, angrebet af en gruppe hinduer, fordi han transporterede oksekød i sin bil. Mændene hev ham ud af bilen, slog ham og satte ild til bilen. På videooptagelser kan man ifølge avisen The Guardian se, at mændene slår Alimuddin Ansari med kødstykker, mens bilen brænder i nærheden. Alimuddin Ansari døde som følge af det voldelige overfald. 11 af gerningsmændene blev i marts 2018 idømt fængsel på livstid for mord og kriminel sammensværgelse. Mændene er del af en nationalistisk hindubevægelse, der bruger vold i deres kamp for at ”beskytte køer”. Avisen oplyser, at en af dem er distriktsmedarbejder i det regerende BJP-parti (Bharatiya Janata Party).

• Læs mere om begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden i Indien.

Kina

I Kina er omkring en million muslimer i den autonome region Xinjiang i det nordvestlige Kina blevet anbragt i såkaldte ”genopdragelseslejre”. I forvejen har kinesiske myndigheder gennem de seneste år lagt hindringer i vejen for muslimske uighurer. Fx er universitetsstuderende blevet straffet for at bede, og myndighederne har forhindret dem i at deltage i religiøse aktiviteter, herunder at faste under ramadanen.

• Læs mere om begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden i Kina.

Myanmar

I august 2017 indledte Myanmars hær et omfattende angreb mod rohingyaer i Rakhine-staten i den sydøstlige del af Myanmar, tæt ved grænsen til Bangladesh. Langt hovedparten af rohingyaerne er muslimer, mens et mindretal af dem er hinduer. Overgrebene omfattede udenretslige drab, voldtægter, tortur, vold, vilkårlige arrestationer og tilbageholdelser, masseforflytninger, begrænsninger af religionsudøvelsen og bevægelsesfriheden samt diskrimination i forhold til beskæftigelse, tildeling af byggetilladelser og adgang til statsborgerskab. Omkring 688.000 mennesker flygtede til Bangladesh på grund af volden, og et ukendt antal mennesker blev fordrevet internt.

New Zealand

Over 50 mennesker blev dræbt i forbindelse med skudangreb mod to moskeer i byen Christchurch den 15. marts 2019. Her skød en mand mod muslimer, der var samlet til fredagsbøn. De fleste ofre døde umiddelbart ved massakren, mens nogle af de overlevende senere døde af deres kvæstelser.

Læs mere massakren i Christchurch.

USA

Fra 2000 til 2001 registrerede det amerikanske forbundspoliti FBI en flerdobling af religiøst motiverede overfald mod muslimer – fra 12 i 2000 til 93 i 2001. Den markante stigning er antageligt en reaktion på terrorangrebet i USA. I de følgende år faldt antallet af religiøst motiverede overfald mod muslimer til omkring 30 overfald om året. I 2014 registrerede FBI 56 religiøst motiverede overfald mod muslimer. Derefter skete der igen en kraftig stigning. I 2015 og 2016 registrerede FBI henholdsvis 91 og 127 religiøst motiverede overfald mod muslimer. Flere undersøgelser peger på, at årsagen til denne stigning primært skal søges i en meget islamfjendtlig retorik i valgkampen op til det amerikanske præsidentvalg i november 2016.

I august 2016 blev en imam og hans assistent dræbt på åben gade i Queens i New York, da de var på vej hjem efter middagsbønnen i moskéen. I slutningen måneden blev endnu en muslim dræbt i Queens.

I august 2017 blev en moské i staten Minnesota udsat for et angreb med en rørbombe. Bygningen blev beskadiget ved angrebet, men ingen mennesker kom til skade.

• Læs mere om begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden i USA.

Artiklen er senest opdateret 11-04-2020.

Læs mere

• A Closer Look at How Religious Restrictions Have Risen Around the World, Pew Research Center, 15-07-2019

Religionsfriheden begrænses i øget omfang rundt omkring i verden, Religionsfrihed.nu, 23-07-2019

Analyse af medieomtalen af debatten om ”burkaforbud”, BentDahlJensen.dk, 04-04-2018