Kina: I en provins fjerner myndighederne kors fra kirker – i en anden åbnes ny kirke

Den nye Tianhe-kirke blev åbnet den 14. januar 2017. (Foto: Guangzhou CCC&TSPM)

Efter 10 års byggeri blev en ny kirke åbnet den 14. januar 2017 i Guangzhou-provinsen i det sydøstlige Kina, skriver China Christian Daily. Tianhe-kirken er den største kirke i provinsen, og den er efter sigende den første kirke, der er bygget i Folkerepublikken Kina siden 1949.

Ved indvielsen af kirken deltog bl.a. Fu Xianwei, der er formand for Den Patriotiske Tre-selv Bevægelse for protestantiske kirker i Kina (TSPM).

TSPM er en forkortelse af bevægelsens engelske navn: Tre-Self Patriotic Movement. Det er en paraplyorganisation for de officielt anerkendte protestantiske kirker i Kina, og den fungerer under opsyn af Det Kinesiske Kommunistpartis afdeling for religiøse anliggender. De kirker, der hører under organisationen, betegnes også som Tre-selv-kirker. Tre-selv-begrebet refererer til, at kirkerne skal være selvstyrende, selvforsørgende og selvudbredende. Det betyder, at kirkerne ikke må modtage økonomisk støtte eller på anden måde være under indflydelse fra udlandet.   

49 kors fjernet fra kirker i løbet af få måneder

I en anden provins, Zhejiang i det østlige Kina, fjerner kinesiske myndigheder derimod kors fra eksisterende kirkebygninger. Siden begyndelsen af 2016 og frem til begyndelsen af marts er 49 kors blevet fjernet, oplyser den kristne menneskerettighedsorganisation China Aid.

Organisationen skriver, at myndighederne tidligere på året sendte officielle meddelelser til kirker i provinsen, hvor de truede med at fjerne kirkernes kors med magt, hvis de nægtede at afmontere korsene frivilligt.

En af de kirker, der nægtede at efterkomme ordren, er Zhongchang-kirken i Wenzhou. Her er man nu ude af stand til at holde gudstjenester, fordi myndighederne den 23. februar afbrød vand- og elforsyningen til kirken, oplyser China Aid.

Organisationen beretter om flere eksempler. Den 4. marts 2016 sørgede omkring 100 embedsmænd for, at korset på Hai’an-kirken i Wenzhou blev revet ned, da kirken ikke ville fjerne det frivilligt.

Artiklen er senest opdateret 20-11-2019.

Læs mere

Tianhe Church, the Largest Ever Church in Guangzhou Will Open Soon, China Christian Daily, 15-03-2016

Guangdong’s Largest Church Opens to Public, China Christian Daily, 18-01-2017

17 crosses destroyed, authorities threaten demolition, China Aid, 08-03-2016