Jødiske kvinder kæmper for religiøs ligestilling ved Grædemuren

Kvinder må ikke – som disse jødiske mænd – bære bedesjal og bedekapsler samt læse fra Torah-ruller ved Grædemuren i Jerusalem. (Foto: Bent Dahl Jensen)

En gruppe på omkring 50 kvinder udfordrede søndag den 24. april 2016 de hidtidige traditioner for bøn ved Grædemuren i Jerusalem, skriver nyhedsbureauet AFP. Det skete ved afslutningen af den jødiske påske. Kvinderne er fra gruppen Women of the Wall (WOW), der i 27 år har kæmpet for kvinders ret til at bede ved Grædemuren iført bedesjal, bedekapsler og med oplæsning fra Torah-ruller.

Israels rigsadvokat, Avichai Mandelblit, havde få dage forinden forbudt WOW at fremsige ”en præstelig velsignelse” med den begrundelse, at det var i modstrid mod lokal skik. Det er en handling, som normalt udføres af mænd, og kvinderne afstod fra at fremsige velsignelsen.

WOW’s samling ved Grædemuren den 24. april, foregik i området, der er forbeholdt kvinder. Kvinderne samledes for at bede ved afslutningen af den jødiske påske. Det skete under politibeskyttelse og skarpt overvåget af sortklæde ultra-ortodokse jødiske mænd og drenge.

Ingen Torah-ruller for kvinder ved Grædemuren

Women of the Wall skriver på foreningens hjemmeside, at jødiske kvinders bøn ved Grædemuren siden 1967 er blevet dikteret af den “lokale skik”, som den defineres af den myndighed, som præsidenten og premierministeren har udpeget for Grædemuren og hellige steder. Den myndighed ledes af en ultra-ortodoks rabbiner, som har bestemt, at ”kvinder skal bede i fuldstændig stilhed, ikke må bede i grupper eller bære det jødiske bedesjal, tallit, og at de ikke må læse fra Torah-ruller”.

”Der er 100 Torah-ruller til brug for mænd ved Grædemuren, og rabbiner Shmuel Rabinowitz (leder af myndigheden for Grædemuren, red.) har gentagne gange afvist Women of the Walls anmodninger om blot at kunne bruge én. Rabbi Rabinowitz har også forbudt, at der bringes Torah-ruller udefra ind til Grædemuren. Det er en diskriminerende praksis, som holder Torah-ruller ude af hænderne på kvinder på en offentlig, hellig plads i Israel,” skriver Women of the Wall.

Den jødiske befolkning er delt i spørgsmålet

Jøderne i Israel og på Vestbredden, der er besat af Israel, er delt i spørgsmålet om, hvorvidt kvinder skal have lov at bede højt ved Grædemuren.

Det fremgår af en analyse, som den amerikanske tænketank Pew Research Center offentliggjorde i marts 2016. Den viste, at 45 % af de israelske jøder mener, at det skal være tilladt for kvinder at bede højt ved Grædemuren, mens 47 % er imod.

Når man ser på holdningen i de forskellige jødiske grupper, viser analysen, at 81 % af de ultra-ortodokse jøder mener, at kvinder ikke skal have lov at bede højt ved Grædemuren, mens 13 % mener, det skal være tilladt. Blandt sekulære jøder går 55 % ind for, at kvinder skal have lov at bede højt ved Grædemuren, mens 35 % er imod.

Artiklen er senest opdateret 19-09-2019.

Læs mere

Markante religiøse skillelinjer i Israel, Religionsfrihed.nu, 11-03-2016

Women’s blessing at Jerusalem’s Western Wall curtailed, AFP, 24-04-2016

Women of the Wall