Tunesien: Ny lov giver muslimske kvinder ret til at gifte sig med ikke-muslimske mænd

Kvinder får flere rettigheder i landet, hvor Det Arabiske Forår begyndte. (Foto: Olga Ozik, Pixabay)

Tunesien har ophævet en lov, der forbød muslimske kvinder at gifte sig med ikke-muslimske mænd, skriver den britiske tv-station BBC News.

Hidtil har reglerne i Tunesien været sådan, at en ikke-muslimsk mand, som ønskede at gifte sig med en muslimsk kvinde, skulle konvertere til islam og fremlægge et bevis for sin omvendelse. Sådan er lovgivningen også i mange andre lande, hvor hovedparten af befolkningen er muslimer. I Tunesien er 99 % af befolkningen muslimer.

Det Arabiske Forår førte til ny forfatning

Det var i Tunesien, at Det Arabiske Forår begyndte. Det skete i december 2010, da tunesere indledte demonstrationer imod landets daværende leder, Zine El Abidine Ben Ali, som i januar 2011 valgte at gå af som præsident. I Tunesien førte Det Arabiske Forår til en demokratisering af det politiske system.

I januar 2014 vedtog Tunesiens parlament en ny forfatning, der beskrives som en af de ”mest progressive i den arabiske verden”. Den indeholder blandt andet bestemmelser om kvinderettigheder og religionsfrihed.

Det tog to år at udarbejde og afslutte arbejdet med at vedtage den nye forfatning, der forankrer religionsfrihed og kvinders rettigheder, skrev nyhedsbureauet Associated Press (AP) i januar 2014, da parlamentet havde vedtaget forfatningen med et overvældende flertal.

Læs mere

Tunisian women free to marry non-Muslims, BBC News, 15-09-2017