Norge: Mand sårede mindst en person ved angreb i moské

Mindst en person blev såret ved et angreb i Al-Noor Islamic Centre i Bærum i Norge lørdag den 10. august 2019. En 21-årig mand gik om eftermiddagen ind og skød mod tilstedeværende i moskeen. En 65-årig mand i moskéen, kaldet ”bedstefar”, overmandede den unge mand, som senere blev arresteret af politiet. Den formodede gerningsmand blev mandag den 12. august varetægtsfængslet i fire uger. Han sigtes for drab, drabsforsøg og terror. Manden er sigtes for drab, fordi han mistænkes for at have dræbt sin stedsøster.

Moskéangrebet fandt sted dagen før fejringen af Eid ul-Adha, der er den vigtigste islamiske højtid. Den kaldes også ”offerfesten” eller ”den store fest”.

Meddelelse på højreekstremistisk hjemmeside

”Lad os stå sammen,” opfordrede generalsekretæren for Kirkernes Verdensråd, da han fordømte angrebet på moskeen i Bærum. Billedet er fra en mindehøjtidelighed i København efter moskéangrebene i New Zealand i marts i år. (Foto: Bent Dahl Jensen)

Den formodede gerningsmand lagde ifølge Berlingske om lørdagen en meddelelse ud på en højreekstremistisk hjemmeside. Her skrev den 21-årige mand blandt andet, at han følte sig udvalgt af gerningsmanden bag Christchurch-terrorangrebet i New Zealand, som nordmanden kaldte en ”helgen”. Han skrev også, at han ville fortsætte ”racekrigen”.

Tilsyneladende forsøgte han også at livestreame moské-angrebet på Facebook, men det mislykkedes. ”Det dumme lort vil ikke virke,” skrev han i meddelelsen, som han slutter med ordene ”Valhalla venter”.

Kirkernes Verdensråd fordømmer moskéangreb

Generalsekretæren for Kirkernes Verdensråd, nordmanden Olav Fykse Tveit, fordømte søndag moskéangrebet. Han opfordrede i en udtalelse alle mennesker med god vilje til at stå sammen i kærlighed og bøn.
”Vi modtog denne forfærdelige nyhed med forfærdelse – og med en styrket beslutning om at fortsætte den interreligiøse støtte og dialog,” udtalte pastor Tveit. ”Ingen skal være nødt til at bede i frygt for angreb som dette. Lad os stå sammen – også i vores frustration, sorg og vrede – for i sidste ende står vi i kærlighed til hinanden,” sagde generalsekretæren for Kirkernes Verdensråd.

Læs mere

21-årig er varetægtsfængslet efter moskéangreb i Norge, Politiken.dk, 12-08-2019

Heltemodig 65-årig mand stoppede angreb i norsk moské, Politiken.dk, 12-08-2019

Han søgte anerkendelse ved at dele terrorplan på nettet: I stedet latterliggøres nordmand, Berlingske.dk, 12-08-2019

Norsk politi: Angreb på moské var forsøg på terror, Politiken.dk, 11-08-2019

WCC general secretary denounces violence against mosque in Norway, World Council of Churches, 11-08-2019