Tunesien: Præsident foreslår lige arveret for kvinder og mænd

Tunesiens præsident foreslår lige arveret for kvinder og mænd, men åbner mulighed for undtagelser. (Foto: Pixabay)

“Jeg foreslår, at vi ved lov skal indføre lige arverettigheder,” sagde præsident Tunesiens præsident, Beji Caid Essebsi, i en tale mandag den 13. august 2018. Han åbnede samtidig mulighed for, at familier fortsat kan følge den hidtidige praksis, hvis de ønsker det, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det nuværende system betyder, at en mand typisk får dobbelt så stor en del af en arv, end en kvinde får. Det er den praksis, præsident Beji Caid Essebsi vil ændre ved at give kvinder samme arverettigheder som mænd. Præsidenten fremsatte forslaget samme dag, som flere tusinde kvinder og mænd demonstrerede i hovedstaden for at kræve lige arveret.

Få dage forinden havde en anden gruppe demonstranter protesteret imod ”enhver udfordring af islamisk lov”, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Præsidenten holdt i sin tale døren åben for, at der kan tilføjes undtagelser, som gør det muligt for familier at følge den hidtidige islamiske praksis, hvis de ønsker det.

Det bliver op til parlamentet at tage endelig stilling til lovforslaget.

Det Arabiske Forår førte til ny forfatning

Det var i Tunesien, at Det Arabiske Forår begyndte. Det skete i december 2010, da tunesere indledte demonstrationer imod landets daværende leder, Zine El Abidine Ben Ali, som i januar 2011 valgte at gå af som præsident. I Tunesien førte Det Arabiske Forår til en demokratisering af det politiske system.

I januar 2014 vedtog Tunesiens parlament en ny forfatning, der beskrives som en af de ”mest progressive i den arabiske verden”. Den indeholder blandt andet bestemmelser om kvinderettigheder og religionsfrihed.

Det tog to år at udarbejde og afslutte arbejdet med at vedtage den nye forfatning, der forankrer religionsfrihed og kvinders rettigheder, skrev nyhedsbureauet Associated Press (AP) i januar 2014, da parlamentet havde vedtaget forfatningen med et overvældende flertal.

Kvinder i Tunesien har flere rettigheder end kvinder har i andre lande i Nordafrika. I 2017 ophævede landet en lov, der forbød muslimske kvinder at gifte sig med ikke-muslimske mænd.

Læs mere

Tunisian president promises inheritance equality for women, with exceptions, Reuters, 13-08-2018

Tunesien: Ny lov giver muslimske kvinder ret til at gifte sig med ikke-muslimske mænd, Religionsfrihed.nu, 15-09-2017