Hadforbrydelser: Jøder og muslimer udsættes i øget omfang for angreb flere steder i Europa

Antisemitisme og antimuslimske holdninger er i fremmarch flere steder i Europa. (Foto: Tamar Tal, Pixabay)

Flere steder i Europa bliver jøder og muslimer i øget omfang udsat for hadforbrydelser – både i form af hadefulde ytringer på sociale medier og i form af trusler, vold og hærværk, fremgår det af udtalelser fra Daniel Höltgen, der i november 2020 blev udpeget som Europarådets første særlige repræsentant om antisemitisk, antimuslimsk og andre former for religiøs intolerance og hadkriminalitet.

”Efter kun 6 måneder i jobbet er jeg chokeret over det had, der kommer til udtryk mod jøder både online og på gaderne i London og andre europæiske byer. Synagoger er blevet udsat for hærværk, og israelske flag er blevet afbrændt. Hændelserne udgør en øget trussel mod jødisk liv i Europa, og jødiske borgere frygter fortsat for deres sikkerhed,” udtalte Daniel Höltgen i en erklæring fra Europarådet den 11. juni 2021.

1.026 antimuslimske angreb i Tyskland i 2020

En måned senere oplyste det tyske medie Deutsche Welle, at Tysklands indenrigsministerium i 2020 registrerede 1.026 antimuslimske angreb, og at det reelle tal sandsynligvis er højere, da mange angreb ikke er blevet anmeldt. Daniel Höltgen tilføjede i en kommentar til tallet, at ”dette ikke bare er et tysk fænomen”. Han har gennemgået rapporter fra muslimske foreninger i otte europæiske lande. Resultaterne er ikke omfattende, skriver Deutsche Welle, men de danner grundlaget for yderligere forskning og skal følges op af myndigheder i de respektive lande.

Ifølge Höltgen oplever ofrene, at had og trusler på nettet er lige så reelle som diskrimination i hverdagen og verbale angreb på gaden. Han siger, at et tiltagende groft og brutalt sprog, trusler og opfordringer til racistisk vold er blevet en del af hverdagen for muslimer. ”Der er tale om kriminelle handlinger, og det har intet at gøre med retten til ytringsfrihed,” siger Europarådets særlige repræsentant i kampen mod antisemitisme og andre former for religiøst had.

Deutsche Welle skriver, at Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance (ECRI) efter planen i løbet af nogle måneder offentliggør konkrete politiske anbefalinger, som kan give politikere retningslinjer for bekæmpelse af antisemitisme og antimuslimske holdninger. ECRI blev oprettet af Europarådet i 1993.

Religiøst motiverede hadforbrydelser steg i Danmark markant fra 2018 til 2019

I Danmark blev der i 2019 anmeldt 180 hadforbrydelser, hvor kriminaliteten var motiveret af offerets religiøse tilhørsforhold, sammenlignet med 112 anmeldelser i 2018. Det fremgår af Rigspolitiets rapport om hadforbrydelser i 2019. Det er en stigning på over 50 %.

61 % af de religiøst motiverede hadforbrydelser i 2019 var rettet mod muslimer, og 28 % var rettet mod jøder.

Læs mere

Muslims face increase in online attacks in Europe, Deutsche Welle, 08-07-2021

Europarådet: Stigning i antisemitiske angreb kræver fælles europæisk svar, Kristeligt Dagblad, 09-06-2021

Der blev i 2019 anmeldt over 50 % flere religiøst motiverede hadforbrydelser end i 2018, Religionsfrihed.nu, 08-10-2020