Ny rapport: USA’s udenrigsminister Blinken kritiserer flere lande for alvorlige overgreb mod religiøse mindretal

Der var kritik af en række lande, da USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, præsenterede den årlige rapport om religionsfriheden rundt omkring i verden, men han nævnte også lande, hvor der var sket fremskridt. Til højre ses USA’s ambassadør for religionsfrihed, Rashad Hussain. (Foto fra video fra U.S. Department of State)

USA’s udenrigsminister Antony Blinken anklagede både Myanmar og Kina for at begå folkedrab mod religiøse minoriteter, da han den 2. juni præsenterede ministeriets nye rapport om international religionsfrihed. Rapporten indeholder analyser af forholdene i knap 200 lande og selvstyreområder, og den viser, at religionsfriheden og religiøse minoriteters rettigheder er truet i en række lande rundt om i verden.

Antony Blinken henviste til, at han i marts – efter en omfattende juridisk gennemgang af beviserne – besluttede at betegne overgrebene, som Myanmars militær begik i 2017 mod rohingyaer, som folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden med den hensigt at udrydde de overvejende muslimske rohingyaer i landet. Blandt beviserne for denne hensigt nævnte Blinken, at der blandt mange andre handlinger blev rettet angreb mod moskeer, fremsat nedværdigende religiøse og etniske udtalelser, og at koraner blev vanhelliget.

Antony Blinken kritiserede Kina for at ”fortsætte sit folkedrab og undertrykkelsen af overvejende muslimske uighurer og andre religiøse minoritetsgrupper”. ”Siden april 2017 er mere end 1 million uighurer, etniske kasakhere, kirgisere og andre blevet tilbageholdt i interneringslejre i Xinjiang,” sagde udenrigsministeren. Han tilføjede, at Kina fortsat chikanerer tilhængere af andre religioner, som det anser for at være i strid med det kinesiske partis doktriner. Det sker blandt andet ved at ødelægge buddhistiske, kristne, islamiske og taoistiske helligdomme og ved at forringe adgangen til beskæftigelse og bolig for kristne, muslimer, tibetanske buddhister og Falun Gong-udøvere.

Kritik af flere lande

USA’s udenrigsminister kritiserede også andre lande for at undertrykke og diskriminere religiøse grupper:

”I Eritrea har kun fire religiøse trossamfund tilladelse til at udøve deres tro frit, mens medlemmer af andre religiøse minoritetsgrupper er blevet tilbageholdt og arresteret – og tvunget til at give afkald på deres tro som en forudsætning for at blive løsladt.”

”Vi anerkender, at der på det seneste er foretaget vigtige tiltag i Saudi Arabienfor at øge den tværreligiøse dialog og religiøs tolerance. Men det er fortsat ulovligt offentligt at udøve enhver anden tro end islam, og regeringen diskriminerer fortsat medlemmer af religiøse minoritetssamfund.”

”I Afghanistan er forholdene for religionsfriheder blevet forværret betragteligt under Taleban-styret, som især – og ofte med religionen som banner – har slået ned på kvinders og pigers grundlæggende rettigheder til at få en uddannelse, til at arbejde og til at engagere sig i samfundet. Samtidig udfører ISIS-KP (Islamisk Stat i Khorasan Provinsen) stadigt mere voldelige angreb mod religiøse minoriteter, især shiamuslimske hazaraer.”

”I Pakistan blev mindst 16 personer, der var anklaget for blasfemi, dømt til døden i 2021. Endnu er ingen af ​​disse domme blevet fuldbyrdet.”

Antony Blinken sagde videre, at religionsfriheden og religiøse minoriteters rettigheder er truet flere andre steder i verden. Han tilføjede, at der fx i Indien, som er verdens største demokrati og hjemsted for en stor mangfoldighed af trosretninger, i stigende omfang er set angreb på mennesker og helligdomme. ”I Vietnam chikanerer myndighederne medlemmer af uregistrerede trossamfund, og i Nigeria bruger regeringerne i flere delstater bruger love mod bagvaskelse og blasfemi til at straffe personer, som udtrykker deres overbevisning,” sagde udenrigsministeren.

Fremskridt i Marokko, Irak og andre lande

Antony Blinken fremhævede på den anden side også en række lande, ”hvor vi ser bemærkelsesværdige fremskridt, takket være en indsats fra regeringer, civilsamfundsorganisationer og borgere”. Han nævnte som eksempel, at Marokko i 2021 tog initiativ til at renovere historiske jødiske synagoger og gravpladser og til at inkludere jødisk historie i læseplanen for de offentlige skoler i Marokko.

”I Taiwan har myndighederne gjort det lettere at anmelde arbejdsgivere, som ikke vil give deres medarbejdere en ugentlig fridag, hvor de kan deltage i religiøse ceremonier. I Østtimor lovede den nye præsident, Ramos-Horta, for nylig at forsvare alle borgeres rettigheder uanset deres religiøse baggrund,” fortsatte udenrigsministeren.

Antony Blinken omtalte også pave Frans’ besøg i Irak. Det var det første besøg nogensinde af en pave i landet. Under besøget deltog paven i kristne og tværreligiøse ceremonier i Bagdad, i Mosul og i den kurdiske region i Irak.

En lokal muslimsk leder i byen Nasiriyah, sheikh Haider al-Dubaisi, sagde senere, da han reflekterede over pavens besøg: ”Han kom, selvom han knap kunne gå. Han sendte ikke kun et budskab til irakere, men til hele verden om, at islam og andre religioner kan sidde fredeligt sammen,” citerede Antony Blinken – og fortsatte: ”At sidde fredeligt sammen. I sidste ende handler denne rapport om at sprede den slags fremskridt til flere dele af verden.”

Artiklen er oprettet 08-06-2022.
Artiklen er senest opdateret 30-06-2022.

Læs mere

Secretary Antony J. Blinken And Ambassador at Large for International Religious Freedom Rashad Hussain on the 2021 Report on International Religious Freedom, U.S. Department of State, 02-06-2022

• 2021 Report on International Religious Freedom, U.S. Department of State, 02-06-2022

USA’s udenrigsminister kritiserer Iran, Myanmar, Rusland, Nigeria, Saudi Arabien og Kina for krænkelser af religionsfriheden, Religionsfrihed.nu, 14-05-2021