Tysk menneskerettighedsselskab: Det er umuligt at sige noget om, hvilken religiøs gruppe der er mest forfulgt

Det er umuligt at sige noget om, hvilken religiøs gruppe der er mest forfulgt, skriver det tyske Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM). Selskabet skriver videre, at der intet grundlag er for ”den ofte citerede påstand om, at omkring 80 % af de mennesker, der forfølges pga. deres tro, er kristne. (Printscreen fra IGFM’s hjemmeside)

Det er uklart, hvor mange mennesker der bliver forfulgt pga. deres tro, og det samme gælder for antallet af forfulgte kristne, buddhister, sunni- og shiamuslimer. Derfor kan man heller ikke sige noget om, hvilken religiøs gruppe der er mest forfulgt. Det konkluderer det tyske Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM) i en artikel på selskabets hjemmeside. IGFM skriver direkte, at der intet grundlag er for ”den ofte citerede påstand om, at omkring 80 % af de mennesker, der forfølges pga. deres tro, er kristne.

Artiklens konklusion er interessant, fordi der i debatten om krænkelser af religionsfriheden i flere sammenhænge netop henvises til, at Martin Lessenthin, der er talsmand for IGFM i september 2009 skulle have anslået, at ”80 % af alle tilfælde af religiøs diskrimination i verden i dag er rettet mod kristne”.

”Der er intet grundlag for denne påstand,” hedder det i artiklen på IGFM’s hjemmeside. ”Denne tese har imidlertid udviklet sin egen dynamik. Den er blevet og bliver ofte citeret, med de bedste intentioner, også af sekulære medier. Oprindelsen af ​​dette tal er uklart; der er ingen oplysninger om, hvor disse 80 % kommer fra. Tallet er helt usikkert og sandsynligvis fiktivt,” hedder det videre i IGFM-artiklen.

Religionsfrihed.nu har bedt Martin Lessenthin om en kommentar, men endnu ikke fået svar.

Sådan er citatet om, at “80 % af de religiøst forfulgte er kristne …” blevet brugt

Citatet om, at ”80 % af alle tilfælde af religiøs diskrimination i verden i dag er rettet mod kristne” eller lignende er blevet brugt adskillige gange i debatten indskrænkninger religionsfriheden for kristne. Citatet, der ifølge flere kilder stammer tilbage fra september 2009, er også brugt så sent som i 2019 og 2020.
Nedenfor gengives eksempler på, hvordan citatet er brugt i dansk og international sammenhæng.

• Journalist John L. Allen Jr. i bogen The Global War on Christians. Dispatches from the Front Lines of Anti-Christian Persecution, Forlaget Image, 2013 og 2016), side 33 i 2. udgave fra 2016: ”In September 2009, the chairman of the International Society for Human Rights, Martin Lessenthin, estimated that 80 percent of all acts of religious discrimination in the world  today are directed against Christians, citing the results of a survey carried out among straff and members of his organization, …”
I 2014 blev bogen udgivet på tysk (Gütersloher Verlagshaus), hvor afsnittet er oversat sådan (s. 47): ”Im September 2009 äußerte Martin Lessenthin, der Vorsitzende dieser Internationale Gesellschaft für Menchenrechte, dass in der heutigen Welt schätzungsweise achtzig Prozent alle Akte religiöser Diskriminierung gegen Christen gerichtet sind. …”

• Artikel på Lolland-Falster Stifts hjemmeside: Lad os alle bede for forfulgte kristne, 07-11-2019: ”Kristne lider mange steder i verden i dag. 80 procent af verdens religiøst forfulgte er kristne, og i Mellemøsten – kristendommens vugge – er kristendommen ved helt at forsvinde. Katastrofen er ikke til at overse, og den kalder på vores opmærksomhed og hjælp.”

• Artikel på Kristeligt Dagblads hjemmeside: Røde partier: Nej til særfokus på forfulgte kristne, 12-12-2019, opdateret 11-04-2020: ”Det er bredt anerkendt, at kristne er den mest forfulgte religiøse gruppe på verdensplan. Tidligere på året stod der for eksempel i en rapport bestilt af det britiske udenrigsministerium, at 80 procent af alle verdens forfulgte troende er kristne.”

• Udateret klumme af professor Peter Øhrstrøm på hjemmesiden CKT. Center for kristen tænkning: Religionsfrihed er ikke en selvfølge: ”Millioner af mennesker forfølges alene på grund af deres tro, og for mange af dem koster det livet. Det viser sig, at 80 pct. af verdens religiøst forfulgte er kristne.”

• Opslag på folketingsmedlem Morten Messerschmidts (DF) Facebookside, 13-02-2020: 80 % af verdens forfulgte er kristne!! Henved 245 millioner kristne forfølges pga. deres tro.

• Folketingsmedlem Morten Messerschmidts (DF) i debat med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i Folketingets spørgetid, 26-02-2020: ”… Så hvorfor ikke give de forfulgte kristne en privilegeret stilling, når nu 80 pct. af de, der er forfulgt på grund af deres konfession, rent faktisk er kristne?”

Artiklen er senest opdateret 18-09-2020.

Artiklen opdateres.

Læs mere

Werden Christen stärker verfolgt als andere Religionen?, Internationale Gesellschaft für Menschenrechte, hentet 04-06-2020

Religionsfriheden begrænses i øget omfang rundt omkring i verden, Religionsfrihed.nu, 23-07-2019

Om begrebet ”forfølgelse”: Hvad vil det sige at være forfulgt?, Religionsfrihed.nu, 09-09-2020