Religiøst motiveret chikane af udøvere af folkereligioner

Folkereligioner omfatter traditionelle afrikanske religioner, kinesiske folkereligioner og andre oprindelige folks religioner. De udgør en selvstændig gruppe i de årlige analyser, som tænketanken Pew Research Center udarbejder over begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden rundt omkring i verden. Ifølge Pew Research Center tæller folkereligionerne tilsammen omkring 430 millioner mennesker. Det svarer til godt 5 % af verdens befolkning. Hovedparten af dem lever i Asien og Oceanien, efterfulgt af afrikanske lande syd for Sahara og lande i Mellem- og Sydamerika.

I 2020 risikerede udøvere af folkereligioner at blive udsat for religiøst motiveret chikane i 33 af de 198 lande og selvstyreområder, der indgår i analyserne fra Pew Research Center. Det er en stigning fra 24 lande i 2007. I den mellemliggende periode har kurven svinget mellem 19 lande som det laveste (2008) og 41 lande som det højeste (2016) – og med en stigende tendens gennem perioden. Tallene i analysen viser, at et antal personer i en gruppe har været udsat for en eller flere former for chikane, men de siger ikke noget om, hvor mange personer der er tale om. Tallene fortæller heller ikke, hvor alvorlig chikanen har været. Der kan være tale om såvel verbal som fysisk chikane (hærværk, overfald, tilbageholdelser, fordrivelser og drab).

Religiøst motiveret chikane af udøvere af folkereligioner i Danmark

Folkereligioner er ikke særligt udbredte i Danmark. Ifølge Religion.dk er der et par tusinde tilhængere af asatroen, som dyrker ”de oldnordiske guder og naturens kræfter”. Ifølge Rigspolitiets beretninger om hadforbrydelser er der i årene 2015-2020 ikke registreret religiøst motiverede hadforbrydelser mod asatroende eller udøvere af andre folkereligioner i Danmark.

Religiøst motiveret chikane af udøvere af folkereligioner i andre lande

I de seneste par år har udøvere af folkereligioner i et vist omfang været udsat for religiøst motiveret chikane i 32-33 lande. Et af disse lande er Brasilien.

Brasilien

I de seneste år har der været flere religiøst motiverede overgreb mod udøvere af afro-brasilianske religioner som candomblé og umbanda i Brasilien.

I august og september 2017 blev der sat ild til og øvet hærværk mod syv afro-brasilianske templer – kaldet terreiros – i Nova Iguacu i udkanten af Rio de Janeiro. Ifølge en repræsentant for organisationen Center for Fremme af Religionsfrihed (CEPLIR) betegner mange af dem, der er involveret i angreb på tilhængere af afro-brasiliansk religion og på deres tilbedelsessteder, sig som evangeliske kristne.

I september 2017 satte uidentificerede gerningsmænd ild til et afro-brasiliansk candomblé-tempel i Jundiai i Sao Paulo. Taget blev ødelagt, og musikinstrumenter og andre genstande i templet blev beskadiget. Brandattentatet var et af i alt otte angreb mod afro-brasilianske templer, der fandt sted i Sao Paulo i september 2017. I et andet tilfælde gik en person ind i en terreiro under et møde og angreb fire personer med kniv, heriblandt en mindreårig.

I august 2017 blev der tre gange inden for to uger øvet hærværk mod Centro Espirita Casa do Mago terreiro i Rio de Janeiro. Der blev sat ild til indgangsporten, kastet sprængstoffer mod bygningen og skudt mod terreiroen. Efterforskningen begyndte i slutningen af året, og selvom politiet ikke havde identificeret nogen mistænkte, udtalte statssekretæren for menneskerettigheder, at hændelserne var omhyggeligt planlagt og sandsynligvis udført af en uidentificeret “religiøs milits”.

Ifølge Statssekretariatet for Menneskerettigheder steg antallet af klager over religiøs intolerance i Rio de Janeiro med 51 % fra 2017 til 2018. Fra januar til den første uge i december 2018 var der 103 tilfælde af religiøs intolerance i Rio de Janeiro sammenlignet med 68 hændelser i samme periode i 2017. Næsten hver tredje klage (31 %) kom fra udøvere af candomblé, 17 % kom fra umbanda-udøvere og 26 % af kom fra udøvere af andre afrikanske religioner.

Læs mere om begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden i Brasilien.

Artiklen er oprettet 30-08-2019.
Artiklen er senest opdateret 04-01-2023
.

Læs mere

Physical harassment related to religion occurred in more than two-thirds of countries in 2020, Pew Research Center, 29-11-2022

Ny analyse: Religiøse og ikke-religiøse grupper risikerer fysisk chikane i 70 % af verdens lande, Religionsfrihed.nu, 22-12-2022

Ny analyse: Indskrænkningerne af religionsfriheden på globalt plan lå i 2020 på et lidt lavere niveau end året før, Religionsfrihed.nu, 02-12-2022

Danmark: Næsten hver tredje hadforbrydelse i 2020 havde et religiøst motiv, Religionsfrihed.nu, 17-11-2021

Asatro, Religion.dk, besøgt 04-01-2023

Begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden i Brasilien, Religionsfrihed.nu, 29-06-2019