Begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden for udøvere af folkereligioner

Folkereligioner omfatter traditionelle afrikanske religioner, kinesiske folkereligioner og andre oprindelige folks religioner. De udgør en selvstændig gruppe i de årlige analyser, som tænketanken Pew Research Center udarbejder over begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden rundt omkring i verden. Ifølge Pew Research Center tæller folkereligionerne tilsammen omkring 425 millioner udøvere. Hovedparten af dem lever i Asien og Oceanien, efterfulgt af afrikanske lande syd for Sahara og lande i Mellem- og Sydamerika.

I 2007 blev folkereligioners religionsfrihed indskrænket i 24 lande. Kurven har efterfølgende svinget fra år til år, men den har generelt været stigende i perioden frem til 2016, hvor folkereligioners religionsfrihed blev begrænset og/eller krænket i et eller andet omfang i 41 af de 198 lande og selvstyreområder, der indgår i analysen fra Pew Research Center. Siden er tallet faldet lidt – til 37 i 2018.

Begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden for udøvere af folkereligioner

Brasilien

Brasilien er et af de lande, hvor religionsfriheden for udøvere af folkereligioner bliver krænket. I de seneste år har der været flere tilfælde af overgreb mod udøvere af afro-brasilianske religioner som candomblé og umbanda.

I august og september 2017 blev der sat ild til og øvet hærværk mod syv afro-brasilianske templer – kaldet terreiros – i Nova Iguacu i udkanten af Rio de Janeiro. I september 2017 fandt otte lignende hændelser sted i Sao Paulo. Ifølge en repræsentant for organisationen Center for Fremme af Religionsfrihed (CEPLIR) betegner mange af dem, der er involveret i angreb på tilhængere af afro-brasiliansk religion og på deres tilbedelsessteder sig som evangeliske kristne.

I september 2017 satte uidentificerede gerningsmænd ild til et candomble afro-brasiliansk tempel i Jundiai i Sao Paulo. Taget blev ødelagt, og musikinstrumenter og andre genstande i templet blev beskadiget. Brandattentatet var et af i alt otte angreb mod afro-brasilianske templer, der fandt sted i Sao Paulo i september 2017. I et andet tilfælde gik en person ind i en terreiro under et møde og angreb fire personer med kniv, heriblandt en mindreårig.

I august 2017 blev der tre gange inden for to uger øvet hærværk mod Centro Espirita Casa do Mago terreiro i Rio de Janeiro. Der blev sat ild til indgangsporten, kastet sprængstoffer mod bygningen og skudt mod terreiroen. Efterforskningen begyndte i slutningen af året, og selvom politiet ikke havde identificeret nogen mistænkte, udtalte statssekretæren for menneskerettigheder, at hændelserne var omhyggeligt planlagt og sandsynligvis udført af en uidentificeret “religiøs milits”.

Ifølge Statssekretariatet for Menneskerettigheder steg antallet af klager over religiøs intolerance i Rio de Janeiro med 51 % fra 2017 til 2018. Fra januar til den første uge i december 2018 var der 103 tilfælde af religiøs intolerance i Rio de Janeiro sammenlignet med 68 hændelser i samme periode i 2017. Næsten hver tredje (31 %) klage kom fra udøvere af candomblé, 17 % kom fra umbanda-udøvere og 26 % af kom fra udøvere af andre afrikanske religioner.

Læs mere om begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden i Brasilien.

Artiklen er oprettet 30-08-2019.
Artiklen er senest opdateret 12-02-2021
.

Læs mere

• In 2018, Government Restrictions on Religion Reach Highest Level Globally in More Than a Decade, Pew Research Center, 10-11-2020

Stater begrænser i øget omfang religionsfriheden rundt omkring i verdens lande – også i Danmark, Religionsfrihed.nu, 17-11-2020

Religious Composition by Country, 2010-2050, Pew Research Center, 02-04-2015

Begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden i Brasilien, Religionsfrihed.nu, 29-06-2019