Begrænsninger og krænkelser af jøders religionsfrihed

På verdensplan er jødedommen en lille religion, der i alt tæller omkring 15 millioner mennesker. Alligevel blev jøders religionsfrihed i 2017 krænket i 87 lande og selvstyreområder. Kun kristnes og muslimers religionsfrihed bliver krænket i et større antal lande. Det fremgår af en analyse fra den amerikanske tænketank Pew Research Center.

I 2007 blev jøders religionsfrihed begrænset i 51 lande. Siden Der har kurven været jævnt stigende – bortset fra et lille dyk i 2015. I 2016 og 2017 er jøders religionsfrihed blevet krænket i 87 af de 198 lande og selvstyreområder, der indgår i analysen fra Pew Research Center.

Begrænsninger og krænkelser af jøders religionsfrihed i Danmark

Jøders religionsfrihed bliver krænket på flere måder i Danmark. I det følgende omtales nogle eksempler fra de seneste år.

Religiøst motiverede hadforbrydelser mod jøder

Sikkerheden er siden 2015 blevet skærpet ved jødiske institutioner i Danmark – som her, hvor soldater holder vagt ved synagogen i Krystalgade i København. (Foto: Bent Dahl Jensen)

Godt 30 % af de registrerede hadforbrydelser i Danmark er religiøst motiverede. Det viser de seneste tre årsstatistikker fra Rigspolitiet. I alle tre år er jøder den religiøse gruppe, der har været udsat for næstflest hadforbrydelser.

I 2015 var jøder ofre for 13 religiøst motiverede hadforbrydelser. Antallet steg til 21 i 2016 og til 38 i 2017.

Læs mere om hadforbrydelser i Danmark.

Frivillig vagt ved synagogen skudt i 2015

I 2015 var der særlig en begivenhed, der adskilte sig fra de øvrige hadforbrydelser mod jøder. Det var drabet af Dan Uzan, der blev skudt natten mellem den 14. og 15. februar 2015, da han holdt vagt ved synagogen i Krystalgade i det indre København. Han holdt vagt i forbindelse med en religiøs ceremoni, der foregik i synagogen.

Det var et terrorangreb, der blev begået af en ung muslim, Omar El-Hussein. Han havde om eftermiddagen den 14. februar skudt mod personer i kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København, hvor der blev holdt et debatmøde om ytringsfrihed. Her blev filmmanden Finn Nørgaard dræbt. Omar El-Hussein blev tidligt om morgenen den 15. februar dræbt ved en skudveksling med politiet på Nørrebro.

Begrænsninger og krænkelser af jøders religionsfrihed i andre lande

Jøders religionsfrihed bliver krænket i 44 % af de 198 lande og selvstyreområder, der indgår i analysen fra Pew Research Center. Nedenfor nævnes nogle få eksempler.

Argentina

Den 18. juli 1994 blev 85 mennesker dræbt og over 300 såret ved et bombeangreb mod et jødiske velfærdscenter i hovedstaden Buenos Aires. Centret hedder Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA), og det blev etableret i 1894 for at støtte det jødiske samfund i landet.

Der lever omkring 250.000-300.000 jøder i Argentina, og det er det største jødiske samfund i Latinamerika – og et af de største uden for Israel. AIMA-centret arrangerer blandt andet uddannelsesmæssige, rekreative og kulturelle aktiviteter for argentinske jøder. Ved bombeangrebet blev en lastbil med 300 kilo sprængstof kørt ind i den syv-etager høje bygning, der blev lagt i ruiner.

Frankrig

I januar 2015 blev fire mennesker dræbt ved et angreb mod et jødisk supermarked i Paris. Det fandt sted samtidig med angrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo. Det er to begivenheder, der har fået franske jøder til i stigende omfang at forlade landet. I 2015 forlod 8.000 jøder Frankrig for at bosætte sig i Israel. Flere steder i Europa oplever jøder i stigende omfang trusler og chikane.

Tyrkiet

I 2012 levede der 17.000-18.000 jøder i Tyrkiet. Tallet er lavere i dag, da der har været en vis udvandring til Israel i de seneste år. Årsagen til udvandringen er en stigende antisemitisme og trusler mod jøder, især efter Israels krig i Gaza i sommeren 2014. I 2015 blev der rapporteret om 130 tilfælde af ”hate speech” i tyrkiske medier mod det jødiske samfund i Tyrkiet. Ligeledes har mindst en synagoge været udsat for hærværk.

USA

Antallet af voldelige angreb mod jøder i USA blev fordoblet fra 2017 til 2018, og antallet af voldsofre blev næsten tredoblet. Det viser en rapport fra den jødiske anti-had-organisation Anti-Defamation League (ADL) i USA.

59 mennesker var i 2018 ofre for de voldelige overgreb mod jøder i USA. Det er næsten tre gange så mange som i 2017, hvor ADL registrerede 21 ofre. Blandt ofrene i 2018 er de 11 dræbte ved angrebet i Tree of Life-synagogen i Pittsburgh i oktober 2018. Her skød en bevæbnet mand mod tilstedeværende i synagogen. Det er ifølge ADL det angreb mod jøder i USA, hvor flest er blevet dræbt i landets historie. I 2018 registrerede ADL i alt 39 tilfælde af fysiske overgreb mod jøder, sammenlignet med 19 tilfælde i 2017.

Over halvdelen af de religiøst motiverede hadforbrydelser, der i de seneste år er registreret af forbundspolitiet FBI, har været rettet mod jøder. I nogle år har jøder været ofre for omkring to tredjedele af de religiøst motiverede hadforbrydelser i USA.

• Læs mere om begrænsninger og krænkelser af religionsfriheden i USA.

Artiklen er oprettet 02-08-2019.
Artiklen er senest opdateret 11-04-2020.

Læs mere

• A Closer Look at How Religious Restrictions Have Risen Around the World, Pew Research Center, 15-07-2019

Religionsfriheden begrænses i øget omfang rundt omkring i verden, Religionsfrihed.nu, 23-07-2019

Hver tredje hadforbrydelse i 2017 havde et religiøst motiv, Religionsfrihed.nu, 25-09-2018

Stor stigning i hadforbrydelser mod jøder i USA, Religionsfrihed.nu, 15-11-2018

8.000 jøder forlod Frankrig i 2015, TV2, 24-01-2016

International Religious Freedom Report for 2014: Turkey, U.S. Departement of State, hentet 27-06-2016

Antallet af antisemitiske hændelser i USA ligger rekordhøjt, Religionsfrihed.nu, 04-10-2019

USA: Færre religiøst motiverede hadforbrydelser i 2018 end året før, Religionsfrihed.nu, 14-11-2019